Gloudemans Expertise Rentmeesterij

Landgoederen

Een landgoed spreekt tot eenieders verbeelding. Binnen het werkterrein van de rentmeester nemen landgoederen al eeuwenlang een belangrijke plaats in. Als beheerder van diverse landgoederen heeft Gloudemans van oudsher de kennis en expertise in huis op het gebied van landgoederen.

Provinciaal beleid

De laatste jaren is het stichten van nieuwe landgoederen in het mooie buitengebied van ons land in opkomst. Nagenoeg alle provincies in Nederland hebben zelfs een speciale provinciale nota opgesteld, waarin is opgenomen aan welke criteria een nieuw landgoed dient te voldoen. Diverse gemeenten in Nederland hebben vervolgens een gemeentelijk beleid ten aanzien van nieuwe landgoederen ontwikkeld, op basis van de provinciale regelgeving. De strekking van de diverse provinciale en gemeentelijke nota’s is veelal dezelfde: Rood voor Groen. In ruil voor het omzetten van een bepaalde hoeveelheid landbouwgrond in natuur, mag de initiatiefnemer een of meerdere woningen van allure oprichten. Hierdoor wordt door middel van gebruikmaking van private gelden en initiatieven bijgedragen aan de verbetering, ontwikkeling en versterking van de vaderlandse natuur.

Ontwikkeling nieuw landgoed

Het feit dat de meeste provincies een landgoederenregeling hebben opgesteld, wil niet zeggen dat men “eventjes” een nieuw landgoed ontwikkelt. Doordat de natuur in Nederland nog altijd kwetsbaar is, door bijvoorbeeld oprukkende verstedelijking en schaalvergroting in de landbouw, is het stichten van een nieuw landgoed een proces dat aan complexe wet- en regelgeving is gebonden. De provincie, de gemeente, het waterschap, landschap- en natuurorganisaties, iedereen wil en moet meebeslissen over de locatie en de feitelijke uitvoering van een landgoed.

Hoe helpt Gloudemans?

Gloudemans begeleidt u van het begin tot het einde: van de eventuele aankoop van de benodigde gronden, de planologische en juridische procedures, het aanvragen van subsidies, overleg met de betrokken instanties tot aan het beheer na realisatie en ingebruikname van het landgoed. Ook voor het uitvoeren van slechts een gedeelte van genoemde werkzaamheden kunt u bij Gloudemans terecht.

Advies van onze experts nodig?

Heeft u hulp nodig bij de ontwikkeling van nieuwe landgoederen? Neem gerust contact op met ons.

contact

Onze projecten

Grondbeleid en de Regionale Energiestrategie

Nederland is ingedeeld in 30 energieregio’s. Elke energieregio ontwikkelt een eigen regionale maatwerk­invulling van een aantal afspraken uit het Klimaatakkoord: de Regionale Energiestrategie (RES). De RES is een samenwerking tussen overheidsorganisaties en netbeheerders. In de RES worden keuzes gemaakt voor de opwekking van hernieuwbare energie, de warmtetransitie en de daarvoor benodigde opslag- en energie-infrastructuur. In het proces naar de totstandkoming van de Regionale Energiestrategieën 1.0, zijn in de RES-regio’s zorgen ontstaan over grondspeculatie. Hoe moeten regio’s en gemeenten hiermee omgaan, gelet op de ambitie uit het Klimaatakkoord om 35 TWH op land op te wekken? Voor het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie heeft Gloudemans geadviseerd over de betekenis van grondbeleid en grondbeleidsinstrumenten voor de opgave van de energie-opwek met wind en zon.
Ontdek meer

Onafhankelijk advies voor de NCG rondom de gaswinningsproblematiek in Groningen

Van de bouw van nieuwe wegen en woningen tot herstelwerkzaamheden. Iedere dag neemt de overheid besluiten over projecten in de openbare ruimte. Zo ook over de versterkingsmaatregelen rondom de gaswinningsproblematiek in Groningen. Deze versterkingsmaatregelen kunnen bij ondernemingen, eigenaren en bewoners leiden tot schade. Bijvoorbeeld doordat een winkel tijdelijk moet sluiten of een bewoner tijdelijk moet verhuizen. Gedupeerden kunnen bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) een aanvraag indienen voor een schadevergoeding. Gloudemans voorziet de NCG de komende jaren van onafhankelijk advies rondom de aanvragen, om zo tot een juiste oplossing voor alle gedupeerden te komen.
Ontdek meer

Nieuwe woningen: wat zijn de risico’s op planschade?

De komende tien jaar moeten er één miljoen nieuwe woningen de grond uit worden gestampt. Dit betekent ook meer woningbouwplannen. Door de grote vraag naar nieuwe woningen is de vraag naar planschaderisicoanalyses ook gestegen. Ontwikkelaars – bijvoorbeeld woningbouwontwikkelaars – willen namelijk bij voorbaat weten hoeveel schade er zit in de ontwikkeling van een bepaald gebied. Ook zijn ze op zoek naar een antwoord op de vraag: als iedereen een schadeverzoek zou indienen, hoeveel zijn we dan kwijt aan schade?   Het antwoord op deze vraag is noodzakelijk om bij de overheid een bankgarantie af te sluiten. De planschaderisicoanalyses van Gloudemans helpen ontwikkelaars op weg. Benieuwd naar onze aanpak? In dit project voor de woningbouw in Amstelveen lees je hoe onze experts te werk gaan.
Ontdek meer

Gloudemans voor het land van morgen