Nieuwe woningen: wat zijn de risico’s op planschade?

De komende tien jaar moeten er één miljoen nieuwe woningen de grond uit worden gestampt. Dit betekent ook meer woningbouwplannen. Door de grote vraag naar nieuwe woningen is de vraag naar planschaderisicoanalyses ook gestegen. Ontwikkelaars – bijvoorbeeld woningbouwontwikkelaars – willen namelijk bij voorbaat weten hoeveel schade er zit in de ontwikkeling van een bepaald gebied. Ook zijn ze op zoek naar een antwoord op de vraag: als iedereen een schadeverzoek zou indienen, hoeveel zijn we dan kwijt aan schade?

 

Het antwoord op deze vraag is noodzakelijk om bij de overheid een bankgarantie af te sluiten. De planschaderisicoanalyses van Gloudemans helpen ontwikkelaars op weg. Benieuwd naar onze aanpak? In dit project voor de woningbouw in Amstelveen lees je hoe onze experts te werk gaan.

Gloudemans helpt de Amstelveense woningbouwontwikkelaar met een goede voorbereiding op de bouw van de woningen. Gloudemans was 20 jaar geleden een pionier op het gebied va planschaderisicoanalyses en inmiddels zijn onze mensen uitgegroeid tot dé deskundigen op dit gebied. Onze experts hebben een bak aan ervaring en weten hoe de hazen lopen. Omdat we naast het uitvoeren van planschaderisicoanalyses ook planschade- en nadeelcomensatieadviezen geven, weten wij als geen ander welke overwegingen deskundige bureaus maken. Iets waar wij altijd rekening mee houden in onze planschaderisicoanalyses.

Een planschaderisicoanalyse begint met bureauonderzoek. Om meer gevoel te krijgen bij het project nemen we daarnaast altijd een kijkje in het gebied. Bij het project in de gemeente Amstelveen was sprake van een leeg grasland. Oorspronkelijk bedoeld voor kassen, maar nu ingezet voor de bouw van nieuwe woningen. In het ontwikkelgebied in Amstelveen bekeken we alle omliggende woningen. Aan de hand van een geveltaxatie maakten we een schatting van de waardedaling van de woningen.

Binnen vier weken heeft onze expert de planschaderisicoanalyse opgesteld en aangeleverd bij de opdrachtgever. Met deze reële inschatting is de ontwikkelaar goed voorbereid op mogelijke schadeclaims. Dit maakt het voor de ontwikkelaar mogelijk om een bankgarantie af te sluiten met de overheid. Maar dat niet alleen: de analyse is eveneens belangrijk voor de waardebepaling van de grond en het maken van een goed bestemmingsplan. Iets waar de opdrachtgever met de planschaderisicoanalyse mee aan de slag kan.

Wilt u zelf een planschaderisicoanalyse uit laten voeren? Of bent u benieuwd hoe wij u kunnen helpen? Neem contact op met Stijn Berns op Paul Herder. Samen kijken we wat we voor u kunnen betekenen.

Contact

Gloudemans voor het land van morgen