Gloudemans Expertise Rentmeesterij

Erfpacht

Erfpacht is een zakelijk recht dat de erfpachter de bevoegdheid geeft om de onroerende zaak van een ander te houden en te gebruiken voor de duur van het erfpachtrecht. Hier staat een vergoeding tegenover. Die vergoeding wordt canon genoemd. Het recht van erfpacht is geregeld in boek 5 van het Burgerlijk Wetboek, titel 7, artikelen 85 tot en met 100. Het erfpachtrecht wordt vaak gecombineerd met een opstalrecht indien er opstallen aanwezig zijn of opgericht (moeten) gaan worden.

Agrarische erfpacht

Erfpacht bestaat al eeuwen. Zowel de Egyptenaren als Romeinen maakten gebruik van erfpacht. De Egyptenaren gaven staatsgrond in erfpacht uit en de Romeinen gebruikten het om belastingpenningen te ontvangen. Het huidige Nederlandse recht van erfpacht is gebaseerd op het Romeinse erfpachtstelsel.

Erfpacht werd vanaf de 15e en 16e eeuw ook in Nederland geïntroduceerd. In eerste instantie was erfpacht voor de minder bedeelden. Zij konden grond pachten van grootgrondbezitters. Grootgrondbezitters met veel grond verhuurden onbebouwde grond. De erfpachter zorgde voor het bebouwen en onderhouden van de grond.

Erfpacht is in Nederland dus oorspronkelijk ontstaan in de landbouwsector. Ook nu nog wordt erfpacht veelvuldig gebruikt in de agrarische sector, maar ook op landgoederen, bos- en natuurterreinen en recreatie- en woonobjecten. Agrarische erfpacht dient ten minste te worden aangegaan voor de duur van 26 jaar.

Erfpacht als financiering

Erfpacht wordt in de agrarische sector regelmatig gebruikt als financieringsmiddel. Een agrariër benadert een belegger of andersom, waarbij de belegger het bloot eigendom verwerft en de agrariër het recht van erfpacht. De agrariër heeft zo langjarig het gebruik ‘als ware het eigendom’ tegen relatief lage kapitaalslasten. De belegger heeft een relatief laag renderende, maar solide belegging.

Bent u als agrariër op zoek naar een belegger voor de aankoop van een perceel landbouwgrond, of bent u belegger en wilt u investeren in landbouwgrond, dan kan Gloudemans u helpen bij het vinden van de juiste belegger respectievelijk het juiste perceel grond. Ook kunnen wij alles op de juiste wijze juridisch structureren en voor de belegger de gronden beheren.

Het taxeren van het recht van erfpacht

Het taxeren van het recht van erfpacht, het bloot eigendom of beide vergt specialistische kennis. Gloudemans Rentmeesters beschikt over diverse specialisten op dit gebied. Ook voor het bepalen van de erfpachtcanon kunt u een beroep op ons doen.

Advies van onze experts nodig?

Neem voor meer informatie over of hulp bij erfpacht contact op met Giem Broekmans.

contact

Onze projecten

Projectmanagement Gebiedsontwikkeling Port of Urk

Waar de Urker visindustrie zich in het verleden slechts richtte op vis van de eigen vloot, maakte deze de laatste jaren een doorontwikkeling. Het vakmanschap van de Urkers maakt het onder meer mogelijk om tegenwoordig ook zalm uit Noorwegen, zeebaars, dorade en forel uit Turkije en vele vissoorten uit Azië te importeren en op Urk te verwerken en te verhandelen. Urk is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een Europese visverwerkings- en logistieke hub van betekenis. Dit resulteert in bloeiende economie in de visverwerkende- logistieke en maritieme sector. Door deze groei bestaat er op Urk een fors tekort aan bedrijfskavels. De ontwikkeling van circa 100 hectare aan nieuw bedrijventerrein geeft de Urker én andere ondernemers de ruimte om te groeien en te innoveren.
Ontdek meer

Nieuwe woningen: wat zijn de risico’s op planschade?

De komende tien jaar moeten er één miljoen nieuwe woningen de grond uit worden gestampt. Dit betekent ook meer woningbouwplannen. Door de grote vraag naar nieuwe woningen is de vraag naar planschaderisicoanalyses ook gestegen. Ontwikkelaars – bijvoorbeeld woningbouwontwikkelaars – willen namelijk bij voorbaat weten hoeveel schade er zit in de ontwikkeling van een bepaald gebied. Ook zijn ze op zoek naar een antwoord op de vraag: als iedereen een schadeverzoek zou indienen, hoeveel zijn we dan kwijt aan schade?   Het antwoord op deze vraag is noodzakelijk om bij de overheid een bankgarantie af te sluiten. De planschaderisicoanalyses van Gloudemans helpen ontwikkelaars op weg. Benieuwd naar onze aanpak? In dit project voor de woningbouw in Amstelveen lees je hoe onze experts te werk gaan.
Ontdek meer

Onafhankelijk advies voor de NCG rondom de gaswinningsproblematiek in Groningen

Van de bouw van nieuwe wegen en woningen tot herstelwerkzaamheden. Iedere dag neemt de overheid besluiten over projecten in de openbare ruimte. Zo ook over de versterkingsmaatregelen rondom de gaswinningsproblematiek in Groningen. Deze versterkingsmaatregelen kunnen bij ondernemingen, eigenaren en bewoners leiden tot schade. Bijvoorbeeld doordat een winkel tijdelijk moet sluiten of een bewoner tijdelijk moet verhuizen. Gedupeerden kunnen bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) een aanvraag indienen voor een schadevergoeding. Gloudemans voorziet de NCG de komende jaren van onafhankelijk advies rondom de aanvragen, om zo tot een juiste oplossing voor alle gedupeerden te komen.
Ontdek meer

Gloudemans voor het land van morgen