Planeconomische ondersteuning
Als planeconoom binnen een gemeentelijke organisatie houden onze gebiedseconomen zich bezig met de financieel-economische onderdelen van de gebiedsontwikkeling en treden op als rechterhand van de gemeentelijke projectleider. Als planeconoom binnen of voor een gemeentelijke organisatie zitten we niet stil, nemen we de bagage van Gloudemans met ons mee, kijken we verder dan geld en resultaat en worden we op project- of detacheringsbasis ingeschakeld.
Planning & Control
Onze gebiedseconomen helpen gemeenten gedurende de jaarlijkse planning- en controlcyclus (P&C-cyclus). Zo worden de gemeentelijke doelstellingen van het grondbedrijf en de bijbehorende financiën gedurende de begrotings- en jaarrekeningcyclus financieel gemonitord, inzichtelijk gemaakt en geactualiseerd. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met de regels, zoals beschreven in het Besluit, Begroting en Verantwoording (BBV) voor gemeenten. Daarnaast worden de uitkomsten vertaald naar een meerjarenprogramma begroting (MPG) incl. tussentijdse winstnemingen, (risico)analyses en de paragraaf Grondbeleid. Tijdens de controle van de jaarrekening door de accountant zijn onze gebiedseconomen deskundige gesprekspartners.
Gebieds- en grondexploitaties
Onze gebiedseconomen adviseren en ondersteunen gemeenten en ontwikkelende partijen in het opstellen, beheren en toetsen van gemeentelijke gebieds- en grondexploitaties. Een gebieds- of grondexploitatie is een financiële vertaling van een ruimtelijk plan, waarbij kosten en opbrengsten gefaseerd zijn over de tijd inzichtelijk worden gemaakt (inclusief financiële risico’s en kansen). Zo zijn onze gebiedseconomen in staat om de financiële haalbaarheid van verschillende scenario’s voor gebiedsontwikkelingen inzichtelijk te maken, waardoor een keuze kan worden gemaakt tussen actief of faciliterend grondbeleid, programma’s, verkaveling, et cetera.
Kostenverhaal- en financiële bijdragen
Heb je het over gebiedsontwikkeling en is er sprake van gronden die in eigendom zijn van ontwikkelende of particuliere partijen? Dan is de gemeente wettelijk verplicht om haar (plan)kosten te verhalen op deze ontwikkelende partijen. Dit kostenverhaal is een van onze specialismen. Met het in werking treden van de Omgevingswet is daar het onderdeel financiële bijdragen aan toegevoegd. Een strategische benadering van kostenverhaal en financiële bijdragen (beleidsmatig, praktisch en juridisch) behoort tot de onderdelen die onze gebiedseconomen in de dagelijkse praktijk aan de hand hebben. Dit kan gaan over kostenverhaal bij een (anterieure / posterieure) overeenkomst, over het opstellen / beoordelen van een programma kostenverhaal en financiële bijdragen, maar ook over kostenverhaalsregels in een omgevingsplan (voorheen exploitatieplan).
Advies van onze experts nodig?
Wilt u meer weten of kunnen we helpen met planeconomische ondersteuning om uw gebiedsontwikkeling mogelijk te maken binnen de gestelde financiële kaders? Neem dan contact op met Robbin Bouten.