Gloudemans Expertise Rentmeesterij

Beleggen in agrarisch vastgoed

In de wereld van vastgoedbeleggingen is agrarisch vastgoed een vreemde eend in de bijt. Het wordt over het algemeen beschouwd als een weinig interessant type vastgoedbelegging, met name omdat rendementen niet interessant zouden zijn voor de doorsnee vastgoedbelegger. Is dit wel terecht?

Vraag, aanbod en risico's

De gemiddelde directe vastgoedbelegger wordt constant geconfronteerd met aspecten als bijvoorbeeld leegstandsrisico, onderhoudslasten en afschrijvingen. Als een bepaald soort vastgoed schaars is of dreigt te worden, wordt dit signaal opgepikt door de markt en worden nieuwe vastgoedobjecten vervaardigd.

Een vastgoedbelegger die direct in agrarisch vastgoed belegt, heeft niet met de hiervoor genoemde aspecten te maken. Agrarisch vastgoed kent geen leegstandsrisico. De vraag naar agrarisch vastgoed is structureel hoog, terwijl het totale areaal alleen maar afneemt.

De vraag is al decennia lang structureel hoger dan het aanbod. De structurele schaarste die hierdoor ontstaat, kan ook niet worden tegengegaan door het “bijproduceren” van agrarisch vastgoed, zoals dit bij andere soorten vastgoed wel mogelijk is. Dit vanwege het feit dat, op de inpolderingen in het verleden na, agrarisch vastgoed niet “bijgeproduceerd” kan worden.

Agrarisch vastgoed vergt geen onderhoud, met uitzondering van de dagelijkse werkzaamheden, maar deze zijn voor rekening en risico van de gebruiker. Op agrarisch vastgoed wordt niet afgeschreven, omdat het volgens de fiscus “een onverslijtbaar bedrijfsmiddel” is. Tot slot zijn de beheerskosten van
beleggingen in agrarisch vastgoed minimaal in vergelijking met andere vastgoedbeleggingscategorieën.

Beleggen in agrarisch vastgoed kent bovendien een veel lager risicoprofiel dan alle andere typen vastgoedbeleggingen.

Rendement

Maar hoe zit het nu met rendement? Het rendement op beleggingen in agrarisch vastgoed moet worden verdeeld in een direct en indirect rendement. Het directe rendement wordt verkregen door het in pacht of erfpacht uitgeven van het agrarisch vastgoed aan een (erf)pachter. Het jaarlijkse netto rendement dat hierdoor gemiddeld wordt gerealiseerd varieert grofweg tussen de 1,5% en 2,2%.

Het indirecte rendement betreft de waardeontwikkeling van het agrarisch vastgoed. Is de waardeontwikkeling positief, dan is het indirecte rendement uiteraard ook positief. Andersom geldt dit natuurlijk ook.

De afgelopen decennia is gebleken dat landbouwgrond relatief ongevoelig is voor inflatie en crisis. De rendementen zijn, zeker in vergelijking met andere vastgoedbeleggingscategorieën, laag, maar het rendement is, zeker wanneer dit over een langjarige periode wordt bekeken, in het verleden zeer solide gebleken.

Advies van onze experts nodig?

Heeft u vragen over het beleggen in agrarisch vastgoed? Of over het rendement van uw belegging? Neem contact op met Giem Broekmans.

contact

Onze projecten

Onafhankelijk advies voor de NCG rondom de gaswinningsproblematiek in Groningen

Van de bouw van nieuwe wegen en woningen tot herstelwerkzaamheden. Iedere dag neemt de overheid besluiten over projecten in de openbare ruimte. Zo ook over de versterkingsmaatregelen rondom de gaswinningsproblematiek in Groningen. Deze versterkingsmaatregelen kunnen bij ondernemingen, eigenaren en bewoners leiden tot schade. Bijvoorbeeld doordat een winkel tijdelijk moet sluiten of een bewoner tijdelijk moet verhuizen. Gedupeerden kunnen bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) een aanvraag indienen voor een schadevergoeding. Gloudemans voorziet de NCG de komende jaren van onafhankelijk advies rondom de aanvragen, om zo tot een juiste oplossing voor alle gedupeerden te komen.
Ontdek meer

Nota Kostenverhaal gemeente Buren

De gemeente Buren stelde in 2010 de Nota Kostenverhaal 2010-2020 vast. Deze nota kostenverhaal moest voor het einde van 2020 worden geactualiseerd, vóór het bestendigen van haar beleid ten aanzien van te verhalen kosten. Daarnaast bestond er voor de portefeuillehouders aanleiding om het huidig kostenverhaal te actualiseren. Zo kan het actuele - door de gemeenteraad vastgestelde - kader voor kostenverhaal gehanteerd worden in te sluiten anterieure overeenkomsten met ontwikkelende partijen. Het resultaat werd een Nota Kostenverhaal waarmee de gemeente Buren nog jaren vooruit kan.
Ontdek meer

Taxatie van grond voor nieuw gezondheidscentrum de ZOED

Van sporthal naar nieuw gezondheidscentrum. Dat zijn de plannen van de gemeente Vught. Om de marktconforme waarde van de grond te bepalen was een taxatie noodzakelijk. Na meerdere positieve samenwerkingen werd Gloudemans wederom gevraagd voor dit project.
Ontdek meer

Gloudemans voor het land van morgen