Natuurschoonwet 1928
In Nederland zijn veel landgoederen en buitenplaatsen met een oorspronkelijk historisch karakter. Een karakteristiek landgoed heeft veel natuurschoon en dat moet in stand worden gehouden. De Natuurschoonwet 1928 is een fiscale wet, die tot doel heeft om de instandhouding en de creatie van natuurschoon te bevorderen door het verlenen van fiscale faciliteiten.
U, als eigenaar, vruchtgebruiker of erfpachter, kunt uw landgoed laten rangschikken onder de Natuurschoonwet 1928. Dat betekent dat het landgoed ook voor de Belastingdienst als landgoed geldt en dat kan fiscale voordelen met zich meebrengen. Een voorwaarde voor rangschikking is wel, dat het landgoed voor een langere periode behouden blijft. Overigens kunnen ook nieuw te stichten landgoederen onder bepaalde voorwaarden worden gerangschikt.
Fiscale voordelen
De kosten voor het rangschikken van een landgoed zijn in veel gevallen binnen enkele jaren terugverdiend. In sommige gevallen zelfs binnen een veel kortere termijn, bijvoorbeeld bij de aankoop van een landgoed.
Rangschikking biedt fiscale voordelen op het gebied van:
- successierecht;
- schenkingsrecht;
- recht van overgang;
- onroerendezaakbelasting;
- overdrachtsbelasting;
- inkomstenbelasting;
- vennootschapsbelasting.
Openstelling van uw landgoed
Veel landgoedeigenaren zien af van rangschikking, omdat zij in de veronderstelling zijn dat een gerangschikt landgoed dient te worden opengesteld voor publiek. Dit is echter een misverstand. Wel is het zo, dat voor enkele van de genoemde belastingen extra fiscale faciliteiten worden verleend, als het landgoed is opengesteld voor het publiek.
Advies van onze experts nodig?
Gloudemans verzorgt de gehele aanvraag tot rangschikking en de begeleiding nadien, in geval van controles en dergelijke. Neem voor meer informatie contact op met Giem Broekmans.