
Kostenverhaal in het kader van Wro
Voor het realiseren van een gebiedsontwikkeling, bouwplan of ruimtelijk besluit maakt de gemeente kosten, bijvoorbeeld voor de aanleg van de openbare voorzieningen en de voorbereiding van het bestemmingsplan.
Als de gemeente eigenaar is van de grond, in staat is de gronden (minnelijk) aan te kopen of teneinde de gronden te onteigenen, kan de gemeente de door haar gemaakte kosten in de verkoopprijs van bouwrijpe kavels verdisconteren. Daarnaast kan de gemeente een privaatrechtelijke overeenkomst met een betreffende eigenaar sluiten omtrent de te verhalen kosten en realisatie van de toegedachte bestemming op zijn/haar eigendom (een zogenaamde anterieure overeenkomst).
Als bijvoorbeeld een eigenaar van grond gelegen binnen het plangebied de toekomstige bestemming op zijn/haar eigendom zelf wenst te realiseren, zelfstandig kan realiseren en hiervoor geen privaatrechtelijke overeenkomst met de gemeente heeft gesloten, dan dient de gemeente haar kosten op een andere wijze te verhalen. Dit laatste wordt ‘kostenverhaal via het exploitatieplan’/ ’kostenverhaal in het kader van de Wet ruimtelijke ordening’ genoemd. De Afdeling 6.4 Grondexploitatie van de Wro, de zogenaamde Grondexploitatiewet, schept een publiekrechtelijk kader om deze kosten te verhalen bij een zogenaamde zelfrealisatie.
Hoe zijn wij u hierbij van dienst? Wij bepalen, in samenspraak met u, de strategie voor het meest optimale kostenverhaal, de rol die een structuurvisie hierin kan spelen, op welke wijze bovenwijkse voorzieningen verhaald kunnen worden, de koers voor een exploitatieplan en welke rol een anterieure overeenkomst voor kostenverhaal c.q. eisen voor uitvoering of via de uitgifte van bouwrijpe kavels daarin kan spelen.
Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Robbin Bouten.