
Exploitatieplan
Indien de gemeente een ruimtelijk besluit wil nemen, waarin voor een particuliere partij zelfstandig aangewezen bouwplannen mogelijk worden gemaakt, het gemeentelijk kostenverhaal niet anderszins kan verzekeren door afspraken hierover vast te leggen in een overeenkomst, locatie-eisen aan de uitvoering van het ruimtelijk besluit wil stellen, dan is de gemeente verplicht een exploitatieplan, gelijktijdig met het ruimtelijk besluit, te laten vaststellen door de gemeenteraad.
Het exploitatieplan bevat onder meer een exploitatieopzet, kaartmateriaal met begrenzing van het plangebied en het (grond)eigendom in het plangebied en de wijze waarop de kosten verhaald worden. Daarnaast bevat een exploitatieplan regels voor de uitvoering van werken en werkzaamheden en kan het exploitatieplan regels bevatten voor de uitvoering van het bestemmingsplan, zoals voor fasering, sociale woningbouw en particulier opdrachtgeverschap.
Dit publiekrechtelijke kostenverhaal start met het opstellen van een ontwerpexploitatieplan. Het exploitatieplan is ook een document waartegen door belanghebbenden zienswijzen kenbaar kunnen worden gemaakt en eventueel beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van Raad van State (ABRvS) kan worden ingesteld.
Indien het exploitatieplan onherroepelijk is, dient het exploitatieplan jaarlijks te worden herzien en ter besluitvorming aan de gemeenteraad te worden voorgelegd. In de laatste situatie is, net als voor de vaststelling van het exploitatieplan, afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Kortom een nieuwe uniforme openbare voorbereidingsprocedure met een terinzagelegging van het structureel herzien exploitatieplan en hernieuwde mogelijkheden voor zienswijzen en beroep.
Tenslotte dient een eindafrekening van het exploitatieplan te worden vastgesteld door de gemeenteraad. Deze eindafrekening vindt plaats als de werken en werkzaamheden zijn uitgevoerd.
Het opstellen/vervaardigen/vaststellen/herzien/actualiseren van een exploitatieplan luistert erg nauw met aspecten als eigendom, rechtszekerheid, ruimtelijk besluit, financiële afwegingen, economische uitvoerbaarheid, kaartmateriaal, exploitatieopzet, etc.
Wij zijn graag bereid om samen met u een exploitatieplan op te stellen/te herzien, te beoordelen of als strategisch instrument te gebruiken bij het realiseren van uw ruimtelijke en/of financiële doelstellingen.
Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Robbin Bouten.